Cynamon występuje w czeterch głównych odmianach, jednak dwie cieszą się największą popularnością: cassia oraz cejloński. Najdroższy i najbardziej znany jest słodki cynamon cejloński. Laski tej odmiany są najłatwiejsze do zmielenia i najbardziej miękkie. Cynamon tego rodzaju można nabyć w sklepach specjalistycznych. Cassia, który łatwiej znaleźć w polskich sklepach, ma ciemniejszą barwę i jest twardszy. Cynamon, o którym pisano już w Starym Testamencie, należy do najstarszych przypraw. Oprócz przeznaczenia kulinarnego, w dawnych czasach, był również stosowany w celach leczniczych. W Chinach używano go do leczenia przeziębień, nudności, biegunki, wzdęć oraz bolesności miesiączek. Przyprawa ta była również znana za właściwości energetyzujące, pobudzające, rozgrzewające oraz pozytywny wpływ na krążenie krwi.

Cynamon

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

  1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
  2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
  3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
  4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
  5. W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
  6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
  7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
  8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
  9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
  10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

 

Składniki:

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.

Adana

Cynamon

Hummus

Falafel

Rosół po egipsku

Składniki:

Składniki:

• 600 g suszonej

  ciecierzycy

• pęczek zielonej  pietruszki

• 3 średnie cebule

• 3 ząbki czosnku

• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.

• łyżka soli

• łyżeczka sody

• kilka łyżek wody

• olej do smażenia

ZOBACZ WIĘCEJ >>

  • dwa/3 nieduże filety z kurczaka
  • półtora lita wody
  • 2 łyżki vegety
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • niewielki kawałek selera
  • pół pora
  • dwa ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • 50 gram makaronu sojowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.

Sos czosnkowy

Składniki dla 2 osób:

• duża pierś z kurczaka

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżki curry

• 3 łyżki oleju roślinnego

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka cynamonu

• ok. 200 ml bulionu drobiowego

• 1 szklanka ryżu

• 2 pomidory

• 4 ząbki czosnku

• 2 małe cebule

• tłuszcz do smażenia

• sól, pieprz

Składniki:

Kurczak po arabsku

Herbata po turecku

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Pita

Tahina

Składniki:

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże:  5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  •  letnia woda: 250 gramów

• 250 g sezamu

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 4 łyżki oleju sezamowego

ZOBACZ WIĘCEJ >>

 © STACJA KEBAB

DOSTAWA NA TELEFON

Dostawy realizujemy od pon. do sob.

w godz. 10-21

OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.

OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN

 

Minimalny koszt

zamówienia 25zł

 

Dostawy na terenie:

ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,

GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ

 

Koszt dostawy 3zł.