Kebab pojawił się w Polsce w latach osiemdziesiątych XXI wieku. Towarzyszyły mu inne dania typu fast-food takie jak zapiekanki, hot dogi czy frytki

Chociaż kebab istnieje w Polsce względnie krótko, Polacy zdążyli przyzwyczaić się do tego dania i uczynić go najczęściej spożywanyą potrawą fastfoodową, która cieszy się popularnością ludzi w różym wieku. W swojej podstawowej formie kebab nie jest potrawą skomplikowaną, bo w jego skład wchodzi przede wszystkim doprawione mięso i sosywłożone w cienką pitę, bułkę czy tortillę. W Polsce na próżno szukać odpowiednika takiego dania, które można modyfikować na wiele sposobów i tworzyć ciekawe mieszanki smaków.

Chociaż często przygotowywany jest przez Turków czy Arabów, dzisiejszy kebab różni się od tego tradycyjnego, w którego skład wchodziło mięso baranie. Obecnie trudno o kebab z mięsem innym niż wołowina czy kurczak.

 

W różnych krajach danie to można spotkać w przeróżnych lokalnych odsłonach i sposobach podawania: może być podawany na talerzu, w misce, bułce i innych typach pieczywa. Najlepszym dodatkiem do kebaba jest sałata, kapusta, ogórki, pomidory czy zioła oraz sosy: czosnkowy, śmietanowy, ostry lub hummus.

 

W skojarzeniu z kebabem najczęściej przychodzi na myśl Turcja i Niemcy. Pomimo to kebab wywodzi się z cywilizacji istniejcych w Azji Mniejszej takich jak Aftganistan, Azerbejdżan, Armenia, Iran, Pakistan albo Indie, w których odkryto, że barany albo woły pieczone na ognisku są bardzo smaczne, szczególnie po ścięciu zewnętrznych, dobrze wypieczonych warstw na małe skrawki

Niektórzy sądzą, że kebab został wynaleziony przez tureckiego przybysza do Niemiec Mahmuta Aygüna, ale jest w tym tylko odrobina prawdy. Wymyślił on tylko ideę podawania kebaba na wynos. W rzeczywystości Döner – obracany grill stawiany pionowo został wynaleziony na północy Turcji przez człowieka nazywającego się Iskander Efendi. Miało to miejsce w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Przyrządzanie miejsca w ten sposób było nie tylko apetyczne, ale i zdrowe, bo pozwalało to na pozbycie się tłuszczu spływającego na dół.

 

Wiele osób sądzi, że danie typu kebab jest złe dla zdrowia. Prawdopodobne taki pogląd jest efektem tego, że potrawę tą klasyfikuje się jako "fast food"; pojęcie to ma raczej negatywne konotacje. Mimo tego, prawda jest nieco inna.

Jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak; często podaje się go w restauracjach a w polskich domach jest jednym z podstawowych mięs. Kurczak jest zdrowy, a jego spożycie często zalecane jest przez dietetyków

 

Kebab zawiera właśnie to mięso z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie jogurtu oraz świeżej surówki pełnej dobrych dla zdrowia składników. W kebabie jest więc dużo mniej tłuszczu niż w innych daniach "fastfoodowych", takich jak hot-dogi i hamburgery zawierające pełno tłuszczu, soli – w ilościach nieodpowiednich dla zdrowej diety. Inną istotną cechą kebaba jest to, że w odróżnieniu od popularnych dań typu fast-food, mięso do tej potrawy jest pieczone, a ten sposób przyrządzania jedzenia jest dużo zdrowszy od zmażenia. Z wyjątkiem ewentualnie białego pieczywa, frytek, kebab można uważać za idealny przykład zdrowego jedzenia. Zawiera on świeże surówki, delikatne sosy i chude mięso. Potrawa zatem nie tylko smaczna, ale też zdrowa i w dodatku z dostawą na zamówienie!

 

 

Składniki:

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.

Adana

Cynamon

Hummus

Falafel

Rosół po egipsku

Składniki:

Składniki:

• 600 g suszonej

  ciecierzycy

• pęczek zielonej  pietruszki

• 3 średnie cebule

• 3 ząbki czosnku

• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.

• łyżka soli

• łyżeczka sody

• kilka łyżek wody

• olej do smażenia

ZOBACZ WIĘCEJ >>

  • dwa/3 nieduże filety z kurczaka
  • półtora lita wody
  • 2 łyżki vegety
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • niewielki kawałek selera
  • pół pora
  • dwa ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • 50 gram makaronu sojowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.

Sos czosnkowy

Składniki dla 2 osób:

• duża pierś z kurczaka

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżki curry

• 3 łyżki oleju roślinnego

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka cynamonu

• ok. 200 ml bulionu drobiowego

• 1 szklanka ryżu

• 2 pomidory

• 4 ząbki czosnku

• 2 małe cebule

• tłuszcz do smażenia

• sól, pieprz

Składniki:

Kurczak po arabsku

Herbata po turecku

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Pita

Tahina

Składniki:

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże:  5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  •  letnia woda: 250 gramów

• 250 g sezamu

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 4 łyżki oleju sezamowego

ZOBACZ WIĘCEJ >>

 © STACJA KEBAB

DOSTAWA NA TELEFON

Dostawy realizujemy od pon. do sob.

w godz. 10-21

OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.

OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN

 

Minimalny koszt

zamówienia 25zł

 

Dostawy na terenie:

ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,

GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ

 

Koszt dostawy 3zł.