DOSTAWA NA TELEFON
[22] 468 07 68
ul. Płowiecka 74/ tel. [22] 468 07 68, 511 54 77 45
Zapraszamy w godzinach 10-22 oraz w niedzielę 12-22
Dostawy realizujemy od pon. do sob. w godz. 10-21
Herbata po turecku
Turcy stosują specjalne przepisy przygotowywania kawy i herbaty. Różnią się one na tyle od przepisów europejskich, że cechuje je niepowtarzalny smak. Niektórzy sądzą, że to kawa jest typowym napojem tureckim, jednak w rzeczywistości za narodowy napój Turcji można uznawać herbatę. Ten napój turecki – przygotowywany na bazie suszu, ma swoje korzenie w rejonie Rize położonym na wschodzie kraju. Bazą tureckiej herbaty jest więc Rize, która nadaje naparowi typowy silny smak i aromat – niepodobne do znanych nam rodzajów herbat.
W celu zaparzena herbaty tureckiej potrzebujemy następujące przyrządy: dwa imbryki, specjalne tygielki – przypominające te, w których parzy się turecką kawę. Do mniejszego imbryka należy wsypać liście herbaty Rize, ewentualnie czarnej. Drugi imbryk napełniamy wodą. Mniejsze naczynie stawia się na większym, który podgrzewamy na małym ogniu w taki sposób, aby herbata parzyła się długo.
Liście herbaty, które czekają w mniejszym tygielku, zalewamy wrzątkiem. Następnie należy uzupełnić wodę w większym (dolnym) naczyniu i ponownie doprowadzić do wrzenia. Bierzemy kubek, który napełniamy w połowie wodą z dolnego naczynia i w połowie naparem z górnego. Według tradycji herbatę najlepiej podać z dwoma kostkami cukru.
Herbatę po turecku należy serwować w małych szklankach; zawartość tygielków rozlewa się na kilka osób. Tradycyjne szklanki mają specyficzny wygląd – ich forma przypomina kwiat tulipana. Tak przygotowaną herbatę – zwaną też "czajem", należy wypić niebawem po przygotowaniu – najlepiej w ciągu półtorej godziny.
Składniki:
Składniki:
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.
Adana
Cynamon
Hummus
Falafel
Rosół po egipsku
Składniki:
Składniki:
• 600 g suszonej
ciecierzycy
• pęczek zielonej pietruszki
• 3 średnie cebule
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.
• łyżka soli
• łyżeczka sody
• kilka łyżek wody
• olej do smażenia
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Składniki:
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.
Sos czosnkowy
Składniki dla 2 osób:
• duża pierś z kurczaka
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki curry
• 3 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka cynamonu
• ok. 200 ml bulionu drobiowego
• 1 szklanka ryżu
• 2 pomidory
• 4 ząbki czosnku
• 2 małe cebule
• tłuszcz do smażenia
• sól, pieprz
Składniki:
Kurczak po arabsku
Herbata po turecku
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Pita
Tahina
Składniki:
Składniki:
• 250 g sezamu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki oleju sezamowego
ZOBACZ WIĘCEJ >>
© STACJA KEBAB
DOSTAWA NA TELEFON
Dostawy realizujemy od pon. do sob.
w godz. 10-21
OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.
OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN
Minimalny koszt
zamówienia 25zł
Dostawy na terenie:
ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,
GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ
Koszt dostawy 3zł.