Herbata po turecku

Turcy stosują specjalne przepisy przygotowywania kawy i herbaty. Różnią się one na tyle od przepisów europejskich, że cechuje je niepowtarzalny smak. Niektórzy sądzą, że to kawa jest typowym napojem tureckim, jednak w rzeczywistości za narodowy napój Turcji można uznawać herbatę. Ten napój turecki – przygotowywany na bazie suszu, ma swoje korzenie w rejonie Rize położonym na wschodzie kraju. Bazą tureckiej herbaty jest więc Rize, która nadaje naparowi typowy silny smak i aromat – niepodobne do znanych nam rodzajów herbat.

 

 

 

W celu zaparzena herbaty tureckiej potrzebujemy następujące przyrządy: dwa imbryki, specjalne tygielki – przypominające te, w których parzy się turecką kawę. Do mniejszego imbryka należy wsypać liście herbaty Rize, ewentualnie czarnej. Drugi imbryk napełniamy wodą. Mniejsze naczynie stawia się na większym, który podgrzewamy na małym ogniu w taki sposób, aby herbata parzyła się długo.

Liście herbaty, które czekają w mniejszym tygielku, zalewamy wrzątkiem. Następnie należy uzupełnić wodę w większym (dolnym) naczyniu i ponownie doprowadzić do wrzenia. Bierzemy kubek, który napełniamy w połowie wodą z dolnego naczynia i w połowie naparem z górnego. Według tradycji herbatę najlepiej podać z dwoma kostkami cukru.

 

Herbatę po turecku należy serwować w małych szklankach; zawartość tygielków rozlewa się na kilka osób. Tradycyjne szklanki mają specyficzny wygląd – ich forma przypomina kwiat tulipana. Tak przygotowaną herbatę – zwaną też "czajem", należy wypić niebawem po przygotowaniu – najlepiej w ciągu półtorej godziny.

Składniki:

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej**)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.

Adana

Cynamon

Hummus

Falafel

Rosół po egipsku

Składniki:

Składniki:

• 600 g suszonej

  ciecierzycy

• pęczek zielonej  pietruszki

• 3 średnie cebule

• 3 ząbki czosnku

• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.

• łyżka soli

• łyżeczka sody

• kilka łyżek wody

• olej do smażenia

ZOBACZ WIĘCEJ >>

  • dwa/3 nieduże filety z kurczaka
  • półtora lita wody
  • 2 łyżki vegety
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • niewielki kawałek selera
  • pół pora
  • dwa ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • 50 gram makaronu sojowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Składniki:

  • jogurt (w wersji lżejszej) lub śmietana (w wersji cięższej)
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.

Sos czosnkowy

Składniki dla 2 osób:

• duża pierś z kurczaka

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżki curry

• 3 łyżki oleju roślinnego

• 1 łyżeczka imbiru

• 1 łyżeczka cynamonu

• ok. 200 ml bulionu drobiowego

• 1 szklanka ryżu

• 2 pomidory

• 4 ząbki czosnku

• 2 małe cebule

• tłuszcz do smażenia

• sól, pieprz

Składniki:

Kurczak po arabsku

Herbata po turecku

ZOBACZ WIĘCEJ >>

ZOBACZ WIĘCEJ >>

Pita

Tahina

Składniki:

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże:  5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  •  letnia woda: 250 gramów

• 250 g sezamu

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 4 łyżki oleju sezamowego

ZOBACZ WIĘCEJ >>

 © STACJA KEBAB

DOSTAWA NA TELEFON

Dostawy realizujemy od pon. do sob.

w godz. 10-21

OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.

OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN

 

Minimalny koszt

zamówienia 25zł

 

Dostawy na terenie:

ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,

GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ

 

Koszt dostawy 3zł.