DOSTAWA NA TELEFON
[22] 468 07 68
ul. Płowiecka 74/ tel. [22] 468 07 68, 511 54 77 45
Zapraszamy w godzinach 10-22 oraz w niedzielę 12-22
Dostawy realizujemy od pon. do sob. w godz. 10-21
Tahina
Czym jest tahina? Jest to arabska pasta na bazie sezamu, którą można nabyć gotową w specjalnych sklepach, ale można ją też przygotować samemu.
Tahina to dokładnie zmielony sezam z olejem. Tak przyrządzoną pastę charakteryzuje delikatna goryczka; pasuje ona do dań popularnych na Bliskim Wschodzie takich jak humus oraz potraw chińskich – zazwyczaj z dodatkiem makaronu. Tahina może bazować na sezamie prażonym lub naturalnym. Najlpszym miejscem na przechowywanie tahiny to słoik, który powinien znajdować się w ciemnym miejscu, najlepiej nie w lodówce, ponieważ wtedy może zgęstnieć. Zawsze przed użyciem pasty należy ją wymieszać z powodu oleju, który z czasem gromadzi się na powierzchni.
Składniki:
• 250 g sezamu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest prażenie sezamu kilka minut na patelni. W ten sposób przygotowany sezam należy utrzeć w moździerzu. W międzyczasie dodajemy oliwę z oliwek wraz z olejem sezamowym. Ucieranie należy przerwać dopiero po uzyskaniu gęstej, gładkiej, jednolitej masy. Na tym etapie pasta jest gotowa. Do jej przygotowania zamiast moździerza można użyć blendera.
Składniki:
Składniki:
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Cynamon (Cinnamomum verum) jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa. Charakterystyczny smak i aromat cynamonu powoduje, że jest on częstym gościem w naszej kuchni.
Adana
Cynamon
Hummus
Falafel
Rosół po egipsku
Składniki:
Składniki:
• 600 g suszonej
ciecierzycy
• pęczek zielonej pietruszki
• 3 średnie cebule
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki przyprawy do falafela, której skladnikami są ; kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab.
• łyżka soli
• łyżeczka sody
• kilka łyżek wody
• olej do smażenia
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Składniki:
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom.
Sos czosnkowy
Składniki dla 2 osób:
• duża pierś z kurczaka
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki curry
• 3 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka cynamonu
• ok. 200 ml bulionu drobiowego
• 1 szklanka ryżu
• 2 pomidory
• 4 ząbki czosnku
• 2 małe cebule
• tłuszcz do smażenia
• sól, pieprz
Składniki:
Kurczak po arabsku
Herbata po turecku
ZOBACZ WIĘCEJ >>
ZOBACZ WIĘCEJ >>
Pita
Tahina
Składniki:
Składniki:
• 250 g sezamu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 4 łyżki oleju sezamowego
ZOBACZ WIĘCEJ >>
© STACJA KEBAB
DOSTAWA NA TELEFON
Dostawy realizujemy od pon. do sob.
w godz. 10-21
OPAKOWANIE KANAPKI NA WYNOS+50 gr.
OPAKOWANIE DANIA NA WYNOS + 1PLN
Minimalny koszt
zamówienia 25zł
Dostawy na terenie:
ANIN, WAWER, SADUL, LAS, MARYSIN WAWERSKI,
GOCŁAWEK, MIĘDZYLESIE, ZERZEŃ
Koszt dostawy 3zł.